novo kdo roba projekt kontakt

www.selektor.si - poezija, filozofija

Aljaž Kac

Kako mogočen je bog? - Aljaž Kac

Pred kratkim se mi je v glavi porajala ena zelo zanimiva misel, ki pa je po mojem mnenju dovolj dobra, da si zasluži lastni prispevek. Gre se namreč za neverjetno moč preproste filozofije, ki zna iz praktično ničesar izcuzati tako močne ugotovitve, da jih lahko označimo kar za fakte. Le-ti pa nam potem nudijo možnost za nadaljnjo razpravo in razpredanje, saj nam povejo, kaj definitivno ne more biti res. In prav to moč bom demonstriral na enem dokaj vsakdanjem primeru cerkvene problematike in samim obstojem boga. Na živce mi grejo ljudje, ki brez razmisleka slepo verjamejo v njegov obstoj, še bolj na živce pa taki, ki so tako zaverovani v samo neverjetnost tovrstnega pojava, da si niti ne dopustijo pomisliti, da bi kaj takega morda vseeno lahko bilo res. A vem, če obstaja bog ali ne? Iskreno povedano, nimam niti malo pojma. Niti ni moj namen, da vam povem kaj je res, saj tega ne moremo nikakor vedeti. Ampak že to, da vemo kaj ne more biti res, nam da moč razkriti določene laži in obdržati zdravo mero skepticizma. To ni noben proticerkveni poziv, nobena promocija, samo nedolžno razmišljanje, ki pa nikoli ne škodi. K vragu, celo potrebno je. S to mislijo Selektor.si odpira svoja vrata!

Pa poglejmo kaj nam pravijo sveti nauki. Baje, da je bog vsemogočen. Dobro, če je temu tako, a lahko naredi skalo, ki bo tako težka, da je ne bo moglo dvigniti niti vsemogočno bitje? Samo če naredi kaj takega, a to ne pomeni, da dejansko sploh NI vsemogočen, ker obstaja ena stvar, ki je ni zmožen dvigniti? Paradoks. Ampak ta paradoks ima svoj smisel... čisto možno je, da je bog zelo mogočen. Ampak vemo, da definitivno ne more biti vsemogočen.

Pa tudi če je še tako mogočen, verjetno lahko naredi tako močno orožje, da bi pokončalo še nesmrtneža. Samo potemtakem to pomeni, da bog lahko naredi samomor. Kar spet pomeni, da definitivno obstaja način kako ga pokončat oziroma kako lahko on pokonča sam sebe. Torej ni nesmrten.

Bog je večen. Dobro, kaj pa če s svojo močjo uniči čas. Le-ta pa v vsakem primeru definira večnost katerekoli sorte. Brez časa večnost ne obstaja. A bo potem še vedno večen?

Vsi trije odstavki se tako ali drugače nanašajo na njegovo mogočnost. Ampak zdi se, da je vseeno lahko zelo mogočen, dokler so stvari v njegovi kontroli, tako da se izogne kreaciji paradoksov in obdrži svojo mogočnost. Kaj pa če obstaja kakšna psihoza, ki bogu vzame zmožnost racionalnega odločanja? Prišli smo do odkritja, da ni vsemogočen, ostaja samo vprašanje, kako mogočen dejansko je. Kar pomeni, da je to vsekakor možno, ni pa zagotovljeno. Hipotetično gledano, če bi kaj takega obstajalo (in je seveda v njegovi želji, da je racionalen), a je bog sploh sposoben s svojo mogočnostjo preprečit negativne učinke na njegovo psiho? Ali bog sploh ima psiho? Glede na to, da naj bi komuniciral z izbranci na Zemlji, potem vsaj mora imeti nekaj podobnega razumu. Če so to možgani ali kak podoben skupek snovi, ki bi služile tej funkciji, ne vemo, niti ni važno. Ampak spet, če pravijo, da je bog kreiral ljudi po lastni podobi, je čisto možno, da tudi njega lahko prizadenejo psihoze. Mogoče pa ima moč ozdravitve psihoz, ampak kaj če se sploh ne zaveda, da je kaj z njim narobe? Kateri šef pa sploh jemlje svoje podložnike resno? Dvomim, da bi si kak angel upal svojemu svetemu voditelju zabičat, da je mentalno neuravnovešen in da naj si poišče pomoč.

Mogoče pa je to pojasnilo, zakaj se po svetu dogaja toliko katastrof, bolezni in vseh mogočih neumnosti in neprijetnosti. Ja kako, če pa naj bi bogu bilo mar za nas? Če pa je bog prijazen, a ni? Jaz bi rekel, da sta samo dve možnosti. Ena izmed njih je, da je zelo neprijazen, celo sadist in izredno uživa, da se ljudje koljejo med sabo in pomirajo zaradi številnih okrutnih smrti. Skoraj ni boljšega televizijskega programa, z nebes pa je sigurno še toliko boljše opazovati, ker je izredno dober razgled. Če je tako, potem nova zaveza v Bibliji laže in je itak ni za jemati resno. No, pa se pomaknimo k drugi opciji. Možno je tudi, da bog dejansko je prijazen, ampak nekako ne more vplivati na dogodke na Zemlji. Mogoče je pokasiral kakšno psihozo, mogoče bolezen, mogoče pa nikoli ni mogel vplivati na Zemljo direktno, ampak samo preko svojih izbrancev. V tem primeru spet dokažemo, da ni vsemogočen, dokažemo pa tudi, da stara zaveza v Bibliji laže. Kako bi lahko prišlo do vesoljnega potopa potemtakem? Kako bi lahko potem uničil človeštvo in ga kreiral na novo?

Zdaj vemo, da nekdo laže, čeprav ne vemo točno kdo. Kar pomeni da nekaj gotovo ne more biti res. Ampak če nekaj gotovo ni res, kako lahko kdo slepo veruje? Vera torej nima nobene povezave z razumom. Jaz bi rekel, da je še največja korist vere njena terapevtska značilnost. Če veren posameznik lahko v tem najde uteho, je to nekaj koristnega, ker se bo počutil, da je na nebu nekdo, ki mu želi dobro in ga ščiti. Svojevrstna tolažba, če hočete. Pomaga mu tudi, da obdrži neko mero optimizma, ki mu pomaga prenašati tegobe življenja, saj verjame, da bo nekoč boljše, v najslabšem primeru v nebesih. Tako da naj bo, me zelo veseli da lahko tudi iz pridig neresnice dejansko pridejo dobre stvari.

Potem smo pa že pri različnih divizijah cerkve. Kar sem povedal, velja samo za Krščansko cerkev, ker priznavajo tako novo, kot staro zavezo, kar pomeni, da v vsakem primeru priznavajo laž, kakorkoli zadevo obrnem. Kaj pa Judje, ki priznavajo samo staro zavezo? Še vedno je možno, da je ta del Biblije tisti, ki govori dejansko resnico, meni se pa vsekakor zdi, da če je sploh kaj res, da je verjetno kar ta del. A to so ugibanja.... vsekakor stara zaveza ne more v celoti držati, že zaradi paradoksa vsemogočnosti. Ko smo že tukaj, kako lahko izraz 'vsemogočnost' sploh obstaja, če pa dejansko sam sebe izniči zaradi na začetku demonstriranega primera? Vsemogočnost kot taka dejansko sploh ne obstaja. Ampak če obstaja samo delna vsemogočnost oziroma velikanska mogočnost, ki ne more biti vsemogočna, kako sploh lahko poznamo tak izraz? Tisti, ki se ga je spomnil, vsekakor ni o tem dovolj razmislil. Vsemogočnost je lahko v najboljšem primeru zgolj fiktivni pojem, ker jo njena paradoksalna narava popolnoma požre. Hja, takole bom rekel. Vsemogočnost je definicija paradoksa.

Torej biti ali ne biti veren? Dejansko je tu izbira med tem, ali želite terapevtsko uteho ali pa ohranitev racionalnega razmišljanja. Ampak spet, lahko se odločite ne biti verni in poiščete pomoč dejanskega terapevta, če jo potrebujete. Tako ubijete kar dve muhi na en mah, saj boste s to izbiro dobili oboje. Kljub temu pa se vera še vedno ne razvrednoti, saj so na njo vezane marsikake pozitivne kulturne reči, kot so običaji, mentalitete in nenazadnje umetniške kreacije, ki se raztezajo od del vrhunskih slikarjev, pa do še tako preprostih, a vendar nič manj očarljivih božičnih pesmi.

Vsakemu svoje, ane? Pazite le, da poznate temne in svetle plati vsake odločitve in glejte le na to, da boste vi tisti, ki boste izbirali, saj ste samo vi tisti, ki lahko za sebe izberete najbolj optimalno odločitev. Ne pustite, da drugi izbirajo namesto vas, pa bo v redu. Bodite selektor!

S to mislijo pa zaključujem tale uvodni prispevek. Upam, da sem nakazal, kaj je naš namen in kaj se lahko od nas v prihodnosti pričakuje. Želim vam mnogo zdravega skepticizma, a le dokler boste dopuščali možnosti možnost obstoja. Lep pozdrav!

 

 

 

Napisal: Aljaž Kac

  Najnovejše
Objavljamo roman Toma Novosela z naslovom Normala Utruja. Dotika se raznovrstnih problematik islama, pa tudi kakšnega piva med vsem tem.
  •  
  •  
  •